O statistică Eurostat ne face o dezvăluire îngrijorătoare despre educația în România. Suntem pe locul 3, la nivelul continentului, la creșterea abandonului școlar. În tot acest timp, în celelalte state ale U.E., acesta scade.

 

Astfel, cu excepția României, Cehiei și a Slovaciei, rata tinerilor care au absolvit opt clase, fără să mai continue cu liceul, a scăzut în toată Europa. În cifre, rata abandonului școlar în România este de circa 18,5%, în vreme ce în alte țări europene, de exemplu, de 5,5% (Luxemburg), 5,2% (Polonia), sau 2,8% (Croația).

 

Potrivit Eurostat, până în 2020 această statistică trebuie să fie redusă la sub 10%, în toate țările Uniunii Europene. În cazul României, va fi o adevărată provocare.

 

Educația în România. Cum am ajuns la această îngrijorătoare statistică

 

Una dintre principalele cauze, în afara lipsei banilor familiile din mediul rural, este lichidarea școlilor de arte și meserii. Întrucât tinerii nu au mai avut această alternativă, au încercat liceul, căruia nu i-au făcut față.

 

“Începând cu anul 2009/2010 (anul de intrare în lichidare a şcolilor de arte şi meserii şi de preluare a locurilor la liceu), s-a înregistrat o creştere a procentului elevilor care au abandonat studiile liceale: o parte dintre elevii care în mod tradiţional ar fi optat pentru ruta profesională de şcolarizare au intrat la liceu, însă au abandonat studiile pe parcurs, pentru că nu au făcut faţă exigenţelor de la liceu. Ca urmare, în perioada 2009-2011, rata abandonului a crescut de la 2,2%, la 3,8%. În următorii doi ani şcolari, rata abandonului a înregistrat ameliorări semnificative, scăzând la valoarea de 2,8%. La nivelul anului şcolar 2014/2015, valoarea indicatorului a crescut din nou, ajungând la 3,7%”, se arată în cel mai recent raport al Ministerului Educaţiei cu privire la starea învăţământului preuniversitar.

Lasă un răspuns