Cresc ratele pentru creditele românilor, din cauza indicelui Robor, care a atins o nouă cotă, după o perioadă destul de lungă de stabilitate.

 

Indicele Robor, cel în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut în ultima lună cu 0,07%. Este cel mai ridicat nivel din luna februarie 2016. Acum, valoarea indicelui Robor este de 1,12%.   

 

Și Indicele Robor la 3 luni, utilizat în calcularea dobânzii creditelor Prima Casă a crescut cu 0,05%, fiind de 0,92%. Acum, valoarea se află la maximul ultimelor 5 luni ale anului.

 

Ce este Indicele Robor

 

Indicele Robor semnifică rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în lei. El este zilnic de BNR, sub forma unei medii a cotațiilor practicate de 10 bănci selectate de o bancă centrală.

 

Împrumuturi care nu sunt afectate de creșterea Robor

 

Pe lângă creditele cu dobândă fixă, alte împrumuturi care nu sunt afectate de creșterea Robor pot fi creditele cu garanție auto, de tipul amanet auto. Pentru perioade scurte, acestea sunt mai avantajoase decât împrumuturile bancare, prin faptul că dobânda este stabilită de la bun început și recalculabilă la zi.